Mensen die in de bijstand en eventueel bijzondere bijstand zitten en verder geen inkomsten hebben klagen over het feit dat er van een bijstandsuitkering bijna niet rond te komen is. Het bedrag dat wordt uitgekeerd zou te laag zijn en daardoor is het moeilijk om te overleven.

Jan Appelmans heeft een bijstandsuitkering en hij klaagt over het feit dat hij met behulp van de bijstandsuitkering bijna niet rond kan komen. Het gros van de uitkering zou naar de huur en de ziektekostenverzekering gaan en het overige geld wordt besteed aan eten.

Voor kleren of andere luxe artikelen is geen geld. Jan zegt: “Toen ik nog een baan had, had ik mijn eigen huis. Het was prachtig, maar nadat ik een aantal jaren geleden werd ontslagen ging alles snel bergafwaarts. Ik kon de hypotheek niet meer betalen en de uitkering werd steeds lager. Inmiddels heb ik niets meer over.”

Jan probeert elke dag een nieuwe baan te vinden, maar hij zegt dat dat in deze tijd niet meevalt. Veel bedrijven zouden liever investeren in jong talent en het is daarom voor Jan moeilijk om nog aan de bak te komen. Het is ook voor zijn vrouw, die ook in de bijstand zit, geen makkelijke situatie.

Hoe het verder moet, dat weet Jan ook niet. Hij hoopt dat de economie snel aantrekt, zodat er weer nieuwe kansen ontstaan. Hij is helemaal klaar met thuiszitten en hij wil niets liever dan een full-time baan.

Update 14 februari 2013 
Vandaag gaf minister Kamp een toelichting op de Nederlandse economie. Deze is op dit moment nog steeds niet naar wens en de werkloosheid is verder toegenomen. Echter ziet hij wil kansen om uit het dal te komen door met zijn allen daar aan te werken. Voor de volledige toelichting, zie de onderstaande video.